Kuchnia sycylijska moja lista pyszności z podróży

Pasta con le sarde - typowe danie kuchni sycylijskiej

Pasta con le sarde – typowe danie kuchni sycylijskiej

Kuchnia sycylijska była przed podróżą pewną niewiadomą.

Ale jedzenie jest nierozerwalnym elementem moich wojaży.

W obecnej podróży – kuchnia sycylijska, to dla mnie wyzwanie, poezja smaków, ciekawość, poznawanie ciekawych połączeń, ale także inspiracja.

testowanie na targowisku

testowanie na targowisku

Bo po każdej podróży, gdy spotykam się ze znajomymi, próbuję przynajmniej w jakimś procencie odtworzyć z pamięci, zdjęć, notatek namiastkę danego miejsca i tego jedynego momentu, jaki mi wtedy towarzyszył.

Sycylia.

Pierwsze skojarzenie – Włochy, czyli pasta, pizza, frutti di mare, ryby, owoce, soczyste warzywa.

Pytanie – czy kuchnia sycylijska jest inna od tej lądowej? Czym się wyróżnia a w czym jest podobna?

Tak tez można podać rybkę

Tak tez można podać rybkę

Z przewodników, odwiedzanych blogów podróżniczych, opowieści znajomych powstaje obraz – kuchnia sycylijska jest wyjątkowa, bo tworzą ją elementy kuchni włoskiej, śródziemnomorskiej, arabskiej i własnej lokalnej.

Na targowiskach przekrzykują się sprzedawcy zachwalający swoje produkty – ryby, warzywa, owoce. Można próbować do woli, negocjować, oglądać, wąchać, dotykać.

Targowisko w Palermo

Targowisko w Palermo

Restauratorzy mają nieograniczone możliwości pozyskiwania towarów do swoich lokali, dzięki czemu kuchnia sycylijska jest tak apetyczna.

1. Le Chat Noir – Ristorante Trattoria, Kuchnia Sycylijska, Cefalu. Nasz pierwszy posiłek na Sycylii:

Pierwsza restauracja na wyspie

Pierwsza restauracja na wyspie

Caponeta typowa kuchnia sycylijska - sałatka z bakłażana, oliwki, kapar i selera

Caponeta typowa kuchnia sycylijska – sałatka z bakłażana, oliwki, kapar i selera

Pasta Norma - typowe bezmięsne danie kuchni sycylijskiej

Pasta Norma – typowe bezmięsne danie kuchni sycylijskiej

Pierś z kurczaka w sosie pomarańczowym - to także kuchnia sycylijska

Pierś z kurczaka w sosie pomarańczowym – to także kuchnia sycylijska

Jest nieźle i bardzo smacznie – czy poprzeczka pójdzie do góry?

2. Algabbiano – Pizzeria, Cefalu – z różnych rekomendacji w tym tripadvisor – najlepsza pizza w mieście:

Najlepsza pizza w mieście

Najlepsza pizza w mieście

Pizza frutti di mare

Pizza frutti di mare

Jeszcze więcej pizzy

Jeszcze więcej pizzy

I wiecie co? Faktycznie była. Moja, z owocami morza to poezja – nigdy jeszcze nie jadłem tak nafaszerowanej świeżymi produktami pizzy.

3. Castellammare del Golfo, gdzieś na nadbrzeżu kolejne, kulinarne odkrycie (zarekomendowane przez właściciela Le Zagare) :

Mule - mój sycylijski hit

Mule – mój sycylijski hit

kolejna wariacja makaronowa

kolejna wariacja makaronowa

Pasta con le sarde - osłona druga, ale tylko tutaj mają taki makaron  charakterystyczny dla regionu Trapanii

Pasta con le sarde – osłona druga, ale tylko tutaj mają taki makaron charakterystyczny dla regionu Trapanii

Mule w takiej ilości a za jedyne 9 EUR – spokojnie najedzą się dwie osoby.

4. Słodkości w Erice:

Cassata - typowe ciastko sycylijskie

Cassata – typowe ciastko sycylijskie

Inne cannoli

Inne cannoli

Cannoli sycylijskie - pyszne i mega słodkie

Cannoli sycylijskie – pyszne i mega słodkie

Można a nawet trzeba odwiedzić jedną z tutejszych cukierni. Serwują unikatowe desery typowe dla kuchni sycylijskiej.

5. Castellammare del Golfo, drugie podejście do pizzy w Pizzeria Bellavista:

Typowa przystawka ser, karczochy i oliwki

Typowa przystawka ser, karczochy i oliwki

Pizza ze świeżą ruccolą

Pizza ze świeżą ruccolą

Pizza z bakłażanem

Pizza z bakłażanem

Właściciel zachwala i rekomenduje. Obsługa jest sprawna i szybka. Nie czeka się długo a jedzenie jest przepyszne.

6. Sciaccca – tutaj odkrywamy (także zarekomendowane przez właścicieli Conte Luna) wspaniałą, malutką restauracyjkę Osteria Cappelino:

Wyjątkowe miejsce

Wyjątkowe miejsce

Na początek przystawki: klopsiki, grillowana cukinia, bakłażan i kuskus

Na początek przystawki: klopsiki, grillowana cukinia, bakłażan i kuskus

Kuskus z warzywami

Kuskus z warzywami

W tym makaronie były orzechy i pistacje

W tym makaronie były orzechy i pistacje

Makaro na ostro z rybą

Makaron na ostro z rybą

Ryby i owoce morza z grilla

Ryby i owoce morza z grilla

Nie ma menu, wybór jest jeden – jesz lub nie. Szef i właściciel mówi co dziś jest serwowane, ale zawsze jest przystawka, danie główne, ryby, deser. To był zdecydowany hit tego wyjazdu.

7.Kulinaria i próba czyli kuchnia sycylijska – podejście pierwsze – samodzielna praca:

O wpadce z tuńczykiem już pisałem. Po pierwszej kolacji zostało go tak dużo, że jeszcze przez dwa dni go jedliśmy. W wariacji z faszerowaną papryką i bakłażanem. Śniadania typowe dla tego regionu, hurtowe ilości warzyw, makaronów i mięs.

Wariacja pierwsza - papryka faszerowana ryżem z tuńczykiem

Wariacja pierwsza – papryka faszerowana ryżem z tuńczykiem

wariacja 2 - bakłażan faszerowany tuńczykiem i ryżem

wariacja 2 – bakłażan faszerowany tuńczykiem i ryżem

śniadanie przygotowane samodzielnie

śniadanie przygotowane samodzielnie

wariacja 3 - makaron z własną pulpą

wariacja 3 – makaron z własną pulpą

wariacja 4 - grillowana pierś z kurczaka z warzywami

wariacja 4 – grillowana pierś z kurczaka z warzywami

Taką zapamiętam Sycylię. Kuchnia sycylijska jest bardzo smaczna, owszem tucząca i nie zawsze zdrowa (sporo węglowodanów). Ale niech ciekawostką będzie, że podczas dwutygodniowego żywienia się na wyspie nie przytyłem ani deka, miałem lepszy sen, nie było zgagi, bólu brzucha, niestrawności itd.

Arancine - kulki ryżowe z farszem - o tym już pisałem - nie spróbujesz nie było Ciebie na Sycylii

Arancine – kulki ryżowe z farszem – o tym już pisałem – nie spróbujesz nie było Ciebie na Sycylii

Za to było białe wino, czasami piwo, dużo pysznych lodów i wspomnianych już deserów.

dobre piwo nie jest złe

dobre piwo nie jest złe

Reasumując. Kuchnia sycylijska jest pyszna i każdy kto tutaj trafi powinien popróbować, testować, eksperymentować, dać się wciągnąć w trybiki życia tej wyspy.

Data wpisu by Julek in Jedzeniowo, Sycylia, Wędrówki Umysłu, Wszystkie, Zapiski

About Julek

Jestem podróżnikiem, trochę marzycielem. Ścigam się z czasem, aby za życia zwiedzić jak najwięcej. Tworzę swoją własną historię. Przyłącz się.

Translate »